Pääkirjoitus

IMG_2959

Huomautus! Lehden sisältö ei aina sovellu lapsille eikä lapsiosille. Pelottavat tai muistoja herättävät tekstit merkitään Nalle-symbolilla.


 

Didit 2/2015

Yölliset painajaiset
Yölliset painajaiset

Pääkirjoitus (Didit 2/2015)

HAASTEELLISTA ELÄMÄÄ VUOROKAUDEN YMPÄRI

Kenenkään arki ei ole mutkatonta, mutta joskus elämä soljuu kuitenkin eteenpäin tasaisesti ilman suuria ongelmia. Toisin on dissosiaatiohäiriöisellä: elämä on jatkuvaa taiteilua, tasapainoilua ja taistelua ympäri vuorokauden. Suuren haasteen dissosiaatiohäiriöisen arkeen tuovat persoonallisuuden eri osat. Yksi osa haluaa yhtä, toinen toista ja kolmas ei pysty mihinkään. Osa saattaa vaihtua lähes näkymättömästä syystä alta aikayksikön toiseksi. Voi olla, että ensin on touhuamassa varsin tehokkaana, kun jokin pieni merkki (haju, ääni, lause) ­muistuttaa menneisyyden kauhuista ja aikuisen toimeliaan osan tilalla on pienenä myttynä sikiöasennossa vapiseva lapsiosa. Lisää eri osista ja niiden tarkoituksesta löytyy tämän numeron faktaosiosta.

Dissosiaatiohäiriö vaikuttaa kaikkiin arjen osa-­alueisiin ja tekee tavallisestakin päivästä monimutkaista. Yksi monimutkainen asia on nukkuminen. Traumatisoitunut ei voi vain sulkea silmiään, kun nukuttaa ja herätä virkeänä, kun on nukkunut riittävästi. Julmat painajaiset vaivaavat ja unenpäästä voi olla vaikea, lähes mahdoton saada kiinni. Aikaiset aamuyön heräämiset ovat myös tavallisia. Toisaalta jotkut osat ovat sellaisia, että nukahtavat paikoissa, joissa ei olisi soveliasta nukkua. On myös mahdollista, että dissosiatiivisesta identiteettihäiriöstä kärsivä luulee nukkuneensa yön, mutta seuraavana päivänä löytyykin erilaisia vihjeitä ja merkkejä, että joku öinen osa on ollut kovin puuhakkaana. Riittävä unensaanti on sujuvan elämän peruspilareita. Tässä numerossa tarjoamme tietoa, näkökulmia ja vinkkejä, kuinka tämä tärkeä elämän osa­-alue voisi olla edes pikkuriikkisen aiempaa helpompaa.

Toki myös meidän dissosiaatiohäiriöstä kärsivien elämä on edes joinakin päivinä helpompaa kuin toisina. On päiviä, kun osat eivät vaihtele salamannopeudella ja nykypäivän aikuiset osat pysyvät hallitsevina. Kaikkina päivinä elämä ei ole aivan yhtä kauhujen täyteistä kaaosta, vaan saattaa nähdä puiden oksilla tanssahtelevat auringonsäteet ja voi maistaa, kuinka suloiselta juuri keitetty kahvi maistuukaan. Parhaiten tällaiseen olotilaan itse kykenen silloin, kun arki on mahdollisimman tasaista ja hyvin ennakoitua. Vertaankin elämää dissosiatiivisen identiteettihäiriön kanssa elämään vaikeahoitoisen diabeteksen kanssa. Diabetespotilaan elämän on tärkeä olla säännöllistä ja tasaista, jotta verensokerit pysyvät tasapainossa. Samoin keinoin myös minun elämäni pysyy hallinnassa. Kun arki on pääasiassa tasaista, voi vähitellen mukaan ujuttaa myös pieniä poikkeuksia.

Lämmittäviä auringonsäteitä toivottaa päätoimittaja

Siivet


 

Didit 1/2015

Kohti integroitumista
Kohti integroitumista

Pääkirjoitus (Didit 1/2015)

MEISTÄ ON MONEKSI

Vielä kolme vuotta sitten en tiennyt, mikä minulla on. En ymmärtänyt, miksi yhdessä hetkessä saatan käydä sivistyssanoilla höystettyä älyllistä keskustelua, kun seuraavassa hetkessä löydän itseni nurkasta kauhun vallassa vapisemasta ja kirkumasta. Diagnoosiepäilyjä on ollut kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä skitsofreniaan. Lopulta kuitenkin valkeni, että sekava, äärilaidasta toiseen vellova nykyisyyteni on lapsuuden painajaisteni tulos. Selvisi, että minulla on dissosiaatiohäiriö. Ei ole vain yksi minä, vaan toisistaan irrallaan olevia ja toimivia minän osia.

Yksilöterapian lisäksi pääsin vakavasti traumatisoituneiden vakauttamisryhmään ja sain tutustua muihin samanlaisten ongelmien kanssa painiviin ihmisiin. Meistä ryhmäläisistä hitsautui vajaan vuoden kestäneen ryhmäterapian aikana erottamaton tiimi. Tämä uusi lehti onkin tuon ensimmäisen yhteisen vuoden tulos, kun jatkoimme säännöllistä yhteydenpitoa perustamamme vertaistukiryhmän merkeissä ja kesäkuisena päivänä 2014 keksimme, että alamme tehdä yhdessä dissosiaatiohäiriöitä käsittelevää lehteä. Tartuimme toimeen ja jaoimme kullekin vastuualueensa. Näin neljä kertaa vuodessa ilmestyvä lehti on saanut alkunsa. Lehti on tarkoitettu kaikille niille, joita dissosiaatiohäiriö ja lapsuuden vakava traumatisoituminen jollain tavalla koskettaa: dissosiaatiohäiriöiselle itselleen, hänen läheisilleen ja myöskin tuomaan ammattilaisille uutta perspektiiviä dissosiaatiohäiriöstä. Painopisteen pidämme julkaisuissa nykyisyydessä uppoamatta menneisyyden kipeisiin traumoihin. Jokaisessa numerossa on oma teemansa, ja nyt ensimmäisessä lehdessä käsittelemme ruokaan ja syömiseen liittyviä asioita. Aihepiiri kokonaisuudessaan on niin arka, tarvitsemme vielä aimo- annoksen lisää rohkeutta tulla valoon ja näkyväksi omilla nimillämme. Tämä vuoksi toimituksen kirjoittamat jutut julkaistaan anonyymeina.

Historiani on yhä edelleen rankka taakka kantaa, ja tapahtuneiden asioiden seurauksena jokapäiväinen elämäni on minuuden osieni jatkuvaa keskinäistä kamppailua. Enää en kuitenkaan haluaisi vaihtaa elämääni kenenkään toisen elämään, sillä ilman menneisyyttäni en olisi kohdannut noita upeita naisia, joiden kanssa saan jakaa elämääni ja tehdä tätä lehteä. Yhdessä pystymme vaikka mihin. Meistä on moneksi.

Päätoimittaja

Siivet

 


Lukijalle

Didit-verkkolehti perustuu toimituksen omakohtaisiin kokemuksiin traumatisoitumisesta ja siitä seuranneesta dissosiaatiohäiriöstä. Lehden rakenne ja teemat suunnitellaan aina vertaistuen näkökulmasta.

Toimitus ottaa vastaan materiaalia myös lukijoilta. Koskettaako dissosiaatiohäiriö sinua tai läheistäsi? Opiskeletko alaa tai työskentelet traumatisoituneiden parissa? Kokemuksesi, tunteesi ja ajatuksesi ovat meille tärkeitä.

Toimitukselle lähetetyistä aihe-ehdotuksista, omista tarinoista, unista, valokuvista, maalauksista, runoista ja musiikkivalinnoista julkaistaan lehden teemaan sopivat teokset. Mielen suvantoon lähetettyihin uniin vastataan tulkinnan kera kuukauden kuluessa saapumisesta.

 

Ota yhteyttä

Päätoimittaja, aineistot:
toimitus@didit.fi

Tiedotus, markkinointi, taitto:
tiedottaja@didit.fi

Kuvataide, itseilmaisu:
taide@didit.fi

Mielenmaisemia, unia, heijasteita:
mielensuvanto@didit.fi

 

Jätä kommentti