Mielen suvanto

Didit 2/2015

Mielen suvanto aukaisee unien ja mielenmaisemien merkitystä.

Olen itseoppinut unientulkitsija. Tämä harrastus on auttanut minua ymmärtämään ongelmiani, mieltä askarruttavia asioita sekä kehittänyt itsetuntemustani. Unet ovat tärkeitä alitajunnan viestejä. Näemme monenlaisia unia, muun muassa toiveunia, painajaisunia ja enneunia. Olen huomannut, että traumatisoituneet voivat nähdä myös takaumia, jotka eroavat tavallisista unista. Pyrin vastaamaan lukijoiden viesteihin kuukauden sisällä saapumisesta. Julkaisen mielelläni joitakin unien tulkintoja, tästä pyydän aina erikseen luvan.

-Mielen suvannon tulkitsija, mielensuvanto@didit.fi

20150502_125705

 

LIEKEISSÄ (Didit 2/2015)

IMG_2959
Toissayönä näin unta, että asuttiin jossain erämaamökissä korkealla harjulla, jossa oli näkymä alas joelle/järvelle. Käppäiltiin siinä talon ulkopuolella missä mainitsin miehelleni, että meidän talo kytee. Nurkat hehkui punaisena, mutta mies totesi vaan, että kylläpä ne ehtii eikä ollu moksiskaan. Mentiin sisälle ja hän alkoi pelaamaan pleikalla. Minä kattelin, että nyt taitaa oikeesti olla talo tulessa, nurkat hehkui jo punaisena ja alkoi olemaan savua, ilmiliekkejä ei silti näkyny. Minä yritin miehelle sanoa et nyt on oikeesti jo kiire, nyt täytyy pelastautua mut se vaan pelas, joten mä keräsin äkkiä pari valokuvaa ja vaatetta ja hyppäsin talosta ulos. Maassa oli iso paskaläjä ja huokaisin vaan, että onneksi en hypänny päälle. Mies jäi taloon ja talo paloi ilmiliekeissä…

Hei ja kiitos kun lähetit unesi tulkittavaksi.
Tässä unessa on paljon unisymboleja. Talo kuvaa yleensä unennäkijän omaa ruumista ja persoonallisuutta. Ulkopuoli ulkokuorta. Unessasi Mökki sijaitsi harjulla, joka voi kuvastaa joskus eristäytymistä, johon olet joutunut jonkun asian vuoksi. Harjulla oleminen antaa myös näkökulmia asioihin.

Näit sieltä ylhäältä joen tai järven; kohtalo, toisella puolen on tarjottavana jotain muuta, mahdollisuus, muutos, pyrkimys, toivo? Onko elämäsi muutoksen tai valinnan edessä? Voisiko olla, että jos sinulla on suhde todelliseen ihmiseen, (toinen ihminen talossa, voi olla myös unennäkijän tuntematon puoli) niin suhteessa on asia/ongelma jonka vain sinä huomaat? Haluat pelastautua, sinulla on omaa tahtoa?

”Paskaläjä” voi tarkoittaa rahaa, joka ei sinulle ehkä merkitse paljoa? Tulen merkitys on yleensä rakkaus, mitä isommat liekit sitä enemmän rakkautta toista kohtaan? Toivottavasti tästä oli apua.

Moi,
paljonhan tuossa on tuttua… kyllähän tämä oma elämä on muutoksen edessä ja varmaan olen unessa miettinyt/nähnyt uutta rannan toisella puolen. Mökki roihahti liekkeihin vasta, kun olin hypännyt sieltä pois ja puoliso jäi sisään, tästä en nyt saa kiinni mitä tämä voisi tarkoittaa? Jos mökki kuitenkin kuvastaa minun omaa ruumista ja persoonallisuutta… voiko tämä tarkoittaa, että rakastan ehkä itseäni parhaiten jättämällä puolisoni (koska tätähän olen miettinyt jo pitkään, puoliso ei tätä tiedä)? Väistämällä paskakasan menetän ehkä rahaa samassa yhteydessä, mutta sillä ei ole minulle merkitystä. Unessa olin vain helpottunut etten ollut osunut kasaan ja katselin kasan vieressä miten mökki roihahti isoihin liekkeihin.

Hei,
Kyllä sen mökin roihahtamisen voisi tulkita niinkin.. Varovaisesti tulkitsisin sen myös niin,että pelastat itsesi ja siihen liittyy voimakkaita tunteita. Voimia ja hyvää jatkoa sinulle. 🙂


 

Didit 1/2015

Mielen suvanto aukaisee unien ja mielenmaisemien merkitystä.

Olen itseoppinut unientulkitsija. Tämä harrastus on auttanut minua ymmärtämään ongelmiani, mieltä askarruttavia asioita sekä kehittänyt itsetuntemustani. Unet ovat tärkeitä alitajunnan viestejä. Näemme monenlaisia unia, muun muassa toiveunia, painajaisunia ja enneunia. Olen huomannut, että traumatisoituneet voivat nähdä myös takaumia, jotka eroavat tavallisista unista. Pyrin vastaamaan lukijoiden viesteihin kuukauden sisällä saapumisesta. Julkaisen mielelläni joitakin unien tulkintoja, tästä pyydän aina erikseen luvan.

-Mielen suvannon tulkitsija, mielensuvanto@didit.fi

IMG_20150227_0002

 

MATOUNI (Didit 1/2015)

…olin retkellä ystäväni kanssa, toisessa maassa mökkiympäristössä. Kävelimme ulkona ja päädyimme uimaan paikalliseen jokeen. Ystäväni kuivatteli minua pyyhkeellä, kunnes havaitsi minussa jotain erikoista: ihooni oli pesiytynyt eläimiä. Ystäväni kertoi minulle rauhallisesti, että eliöt on otettava pois ja näytti ihollani olevaa pientä liparetta, josta olisi vedettävä.. Ottaessaan kiinni eliöstä ihon alta alkoi nousta kymmenen sentin mittainen, sormen paksuinen mato, joka lopulta irtosi minusta. Minä ajauduin paniikkiin ystäväni jatkaessa matojen vetämistä. Osa madoista oli pesiytynyt kohtuun, josta hän sai irti kolme.

Kun illalla palasimme mökille, minä olin ihan rupinen. Ystäväni kertoi matokannan asuvan vedessä, ja olin huojentunut sen olevan kaukana. Menin peiton alle ja hetken päästä tunsin taas kutinaa. Sängyssäni oli samoja matoja, ja ystäväni heitti peiton päältäni pois ja puisteli enimmät ja tarkasteli sänkya lähempää. Hän esitteli minulle matoja. Näytti pienimmän ja kertoi sen olevan naaraspuolisen. Ystäväni selitti, että jokaisessa matokannassa on oltava myös urospuolinen, jotta madot voivat pesiytyä ihoon. Tovin etsittyään hän löysi uroksen, jolla kokoa oli kymmenisen senttiä, naaraiden ollessa vain sormenpään kokoisia. Urosmadolla oli vahva kuori yläpuolella ja alapuolella näkyi ihoa. Sillä oli isot sarvet. Ystäväni mutisi proteiinista ja yhtäkkiä asetti uroksen kuori alaspäin tyynylle ja alkoi syömään sitä. Hän kääntyi minuun päin, kasvojensa ollessa täynnä valkeaa möhnää, jota irtosi olion vatsasta… ja minä heräsin.

Hei!
Varmasti tosi ahdistavaa nähdä tämä uni. Tulkitsisin sen näin. Unen paikka voi viitata haluun olla muualla, jos elämäntilanne on liian haastava. Huolehtiva ystävä on myös isossa roolissa, hän huomaa sinussa muutoksen, ”pelastaa” sinut ja hankkii itselleen voimaa syödessään urospuolisen madon. Asetatko ystäväsi itsesi yläpuolelle, olematta tasavertaisia? Pelkäätkö/tunnistatko, oman itsesi kehon, elämän tai julkisen puolen, heikkoutta ja/tai muutosta? Huomaatko, että torjut tai siirrät pois ongelmaa?

IMG_3317

TOISTUVA PAINAJAINEN (Didit 1/2015)

IMG_2959

Olen nähnyt vuosikausia, koko aikuisuuteni ajan toistuvaa painajaista enkä löydä sille selitystä. Sen vain ymmärrän, että tuo uni haluaa viestiä minulle jotain tärkeää ja tiedän, että se lakkaa esiintymästä vasta sitten, kun tajuan sen merkityksen.

Asuin lapsuuteni kivisessä kerrostalossa, jossa on kolkko betonipiha. Sisäänkäynti rappuihin on viiden askelman korkeassa syvennyksessä. Tuossa samassa syvennyksessä sisäänkäynnin lisäksi on lukittu pyörävarasto. Kadusta pihan erottaa harmaa kiviaita. Unen karmivat tapahtumat tapahtuvat aina tuolla lapsuuteni pihalla, ja lähestulkoon aina on yö. Pihalla tapahtuu rikoksista julmimpia, eli raiskauksia ja murhia – ja uhri olen aina minä itse. Yritän paeta, mutta juuri tuossa syvennyksessä pyörävaraston oven vieressä pako epäonnistuu. Muut unien henkilöt ovat julmia ja uhkaavia. Joskus unessa parveilee poliisiautoja, mutta kukaan ei kuitenkaan auta minua. Toissa yönä todellisuudessa kiltti veljenikin muuttui minulle pahaa tekeväksi. Eniten minua askarruttaa, mitä tuo piha ja syvennys viestivät. Miksi vuodesta toiseen tämä sama painajainen? Jos olen menossa nukkumaan erityisen dissosivatiivisessa lapsiosassa, on varmaa, että tuo uni tulee.

-Syyllinen

Hei,
Lapsuuden koti on yleinen paikka unelle, onhan siellä vietetty tärkeä osa elämästä. Se, että palaat toistuvasti sinne, kertoo siellä olevan tapahtuma tai tapahtumia jotka vaivaavat sinua, alitajuntaasi. Ehkä lapsena on tapahtunut jotain pelottavaa? Lapsiosasikin pelkää unta.. Koet olevasi vaarassa, uhri, yksin vaikeassa tilanteessa. Edes poliisi ei auta sinua. Piha symbolisoi elämänvaihetta tai henkilöitä, jotka liittyvät siihen aikaan. Suljettuna oleva ovi (pakotie), kertoo että joku asia on tiedostamatta, käsittelemättä. Tuo ovi voi joskus raottua tai jopa aueta, sitten kun olet siihen itse valmis. Kun uneen liittyvät asiat saavat ymmärryksen, selvyyden, ne lakkaavat toistumasta. ”Asia on loppuun käsitelty” Ann Faraday: ”Toistuvat painajaisunet vihjaavat unennäkijän sielun pirstoutumiseen”

Jätä kommentti